Is omscholen of bijscholen iets voor u?

In de WERKhoek van werk.nl staat dit artikel: Is omscholen of bijscholen iets voor u? | werk.nl

De arbeidsmarkt is voortdurend in beweging. Zo kan het zijn dat uw huidige opleiding of beroep niet meer aansluit op de arbeidsmarkt. Dan is om- of bijscholing misschien iets voor u.

Omscholen naar een beroep dat bij u past

Omscholing kan u helpen een baan te vinden die u leuk vindt en waar veel vraag naar is. Bijvoorbeeld omdat er meer vacatures zijn. Bekijk hier in welke beroepen u een goede kans maakt om werk te vinden. Lijkt het u interessant om van beroep te veranderen? Uzelf laten omscholen kan een hele uitdaging zijn. Zeker als u nog niet weet welk beroep bij u past. Wilt u weten welke beroepen bij uw vaardigheden en interesses passen? Vul dan de beroepenvinder in. Wie weet vindt u beroepen waar u misschien nog niet aan heeft gedacht, maar die wel bij u passen. 

Verder in uw eigen vakgebied

Is omscholen naar een heel ander beroep niks voor u, maar wilt u doorgroeien in uw huidige beroep of een betere kans op werk? Dan kunt u zich ook eerst laten bijscholen via een vakgerichte, gratis opleiding. Een korte training of cursus kan u helpen om verder te groeien binnen uw eigen vakgebied of het kan een eerste stap zijn naar omscholing. 

Via ‘NL leert door’ kiest u zelf een gratis opleiding die bij u past. Als u een opleiding wilt volgen via ‘NL leert door’ en u ontvangt een WW-uitkering, dan kan dat gevolgen hebben voor uw uitkering of sollicitatieplicht. Bespreek uw situatie met een adviseur werk via de Werkmap.

Overleg met een adviseur van het Leerwerkloket

Weet u nog niet welke cursus, training, opleiding of beroep bij u past? En kunt u hier hulp bij gebruiken? Neem dan contact op met een adviseur van het Leerwerkloket voor onafhankelijk en gratis loopbaan- en scholingsadvies. Het Leerwerkloket is er voor werkenden, werkzoekenden en scholieren met vragen over scholing en loopbaan.

Opleiding betaald door UWV

Als u een WW-uitkering krijgt, kunt u ook advies vragen bij de adviseur werk via de Werkmap. De adviseur denkt graag met u mee over de mogelijkheden. En hij bespreekt met u of scholing u kan helpen bij het vinden van een baan voor langere tijd. Bespreek ook of UWV de opleiding voor u kan betalen. Als u een opleiding gaat volgen die wordt betaald door UWV, dan hoeft u tijdens de opleiding niet te solliciteren. Wilt u een opleiding volgen die volgens UWV niet noodzakelijk is om aan het werk te komen en die niet wordt betaald door UWV? Dan kan dat als u blijft solliciteren en volledig beschikbaar blijft voor werk.

Verder lezen? Bekijk dan ook deze artikelen over omscholing in de Werkhoek:

https://www.werk.nl/werkzoekenden/werkhoek/is-omscholen-of-bijscholen-iets-voor-u.aspx?utm_medium=email